VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Private-leaseauto dwarsboomt huizenkoper vaker

Geplaatst op: 02-12-2022, 12:36:09

De populariteit van private-leaseauto\'s zit huizenkopers sinds april van dit jaar meer in de weg, zo stelt De Hypotheker. Veel mensen met een leaseauto realiseren zich niet dat zij tienduizenden euro\'s minder hypotheek kunnen krijgen.

Afhankelijk van het maandbedrag dat wordt neergeteld voor de geleaste auto kan het maximale leenbedrag oplopen tot zo’n € 80.000 euro een stel met een modaal inkomen, berekende de keten. De populariteit van de private-leasewagen heeft te maken met de verduurzamingstrend, waar veel automerken op inspringen met deals voor een elektrische leaseauto. “Het private leasewagenpark in Nederland is in 2021 – ondanks chiptekorten en productieachterstanden – met 7,8% gestegen”, weet De Hypotheker.

Leensom voor 100% geregistreerd

Een private leaseconstructie bestaat uit een financieel en een servicedeel voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. Sinds 1 april dit jaar wordt 100% van de totale leensom geregistreerd bij het BKR. “Voorheen gold dit alleen voor het financiële deel en werd 65% van de leasesom geregistreerd. De verlaging van de maximale leensom kan hierdoor flink oplopen.”

Een huishouden met een inkomen van € 70.000 kan zonder private lease op basis van 4,48% rente een hypotheek van maximaal € 317.344 sluiten. Met een private leasecontract van € 400 per maand en een looptijd van 60 maanden is dat maximum opeens € 238.214: bijna € 80.000 lager.

Verschil tussen wel of niet kopen

Volgens De Hypotheker geeft 80% van de adviseurs aan dat er steeds vaker sprake is van een private leaseconstructie bij een hypotheekaanvraag. “Het is belangrijk dat huizenkopers zich bewust zijn van de impact die zo’n contract kan hebben op de maximale hypotheek die zij kunnen afsluiten voor de aankoop van een woning. Voor veel mensen kan dit het verschil maken tussen het wel of niet kopen van een woning, zeker nu de maximale leensom door de hogere hypotheekrente al met 10% is afgenomen.”

Afkoop

Een optie is om het contract af te kopen en mee te financieren in box 3. “De afkoop van het leasecontract wordt dan betaald uit de gemaakte overwaarde.” Afkoop kan ook met eigen spaargeld; daarnaast wordt een leasecontract ook wel overgenomen door vrienden of familie.

Bron: bijdrage van 2 december 2022 van Rob van de Laar op www.amweb.nl

Vorige pagina